www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.5                                                                                                                      
       Ревија класичне музике                      октобар - децембар 2011.                                                                             Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

ИСТОРИЈА

АРГУМЕНТИ

ИНСТРУМЕНТИ

МУЗИКА И ХРАНА

________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
ПОКЛОН ЦД

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
ПОКЛОН ЦД




1. Марко Тајчевић: „Воспојте“ - Четири духовна стиха   7.34
 „Обилић“, диригент Даринка Матић Маровић

2. Габријел Форе: Apres un rêve    2.39
Јелена Банковић, сопран, Бранка Ђорђевић, оргуље

3. Жан Ален: Vocalise dorienne, за сопран и оргуље   1.56
Јелена Банковић, сопран, Бранка Ђорђевић, оргуље

4. Константин Бабић: Tango-Boogie-Bell    5.46   
Трио „Анима“

5. Едуардо ди Капуа: O sole mio  3.13
Славко Николић, тенор
Оркестар ВС „Станислав Бинички“, Ангел Шурев

6. Властимир Станисављевић: „Месечина“  3.55
Славко Николић, тенор
Оркестар ВС „Станислав Бинички“, Павле Медаковић

7. Илијана (трад. румунска песма)  4.12
Dragoljub Firulovic Orchestra feat. Bojan Čukić

8. Луме, луме (Свете, свете, трад. влашка песма) 4.03
Dragoljub Firulovic Orchestra feat. Bojan Čukić

9. Лисабонска прича, балет (фрагмент)  4.49
Маја Волк и „Београдски фадисти“

10. Лисабонска прича, балет (фрагмент)  4.03
Маја Волк и „Београдски фадисти“

11. Ова брда (трад.) 1.22
„Јенђе“

12. Седам сати удара (трад.) 2.46
„Јенђе“

Тонски сниматељи: Александар Бојовић (1, 4), Зоран Јерковић (2, 3), Зоран Маринковић (5), Љубинко Гордић (6), Драган Арсовић (7, 8, 11, 12), Никола Радивојевић (9, 10)

Уредник издања: Александра Паладин
Директор издања: Предраг Митровић
Мастеринг: Љубинко Гордић
СОКОЈ Р&C 2011 Музика Класика

Умножавање и преснимавање забрањено
Јавно извођење и емитовање подлеже заштити ауторских и извођачких права





Хор „Обилић“ основан је 1884. године на тадашњој Великој школи у Београду. До данас су хором дириговали најеминентнији домаћи диригенти. Овај ансамбл одржао је бројне концерте у земљи и иностранству. Репертоар хора обухвата дела домаће и стране музичке литературе, a cappella и вокално-инструменталне композиције. Ансамбл је наступио са еминентним домаћим и страним уметницима, као и оркестрима. Хором, од 1981. године, диригује Даринка Матић Маровић, један од најеминентнијих диригената у нашој земљи. Интерпретације које је остварила са хором „Обилић“ домаћа и светска критика је оценила као „врхунски професионализам“, „лекције из уметности дириговања“, препознајући „звуке на граници магије хорског певања“.


 
       
Бранка Ђорђевић, дипломирала оргуље на ФМУ, а потом мастер студије на na „Conservatoire de musique“ у Луксембургу. Била је стипендиста Министарства културе Луксембурга и фондације Independancе, која промовише и стипендира младе таленте земаља источног блока. Усавршавала се на бројним курсевима оргуља одржаним у Београду (Фестивал „Дани оргуља“), Љубљани, Луксембургу, Паризу и Бриселу код еминентних професора оргуља. Иницијатор је и учесник бројних концерата у Војводини. Самостално је концертирала у Словенији и Луксембургу. На Фестивалу “Дани оргуља”, у  организацији Културног центра Београда, присутна је годинама као извођач и сарадник.



Јелена Банковић, сопран, дипломирала клавир и соло певање на ФМУ. Од 2004. године је члан камерног састава “Quintecho” изводећи претежно аргентинску музику (танго нуево и традиционал). Од многобројних наступа могу се издвојити концерти у КНУ, галеријама Цвијета Зузорић, Арт-гет, у СКЦ-у. Деловала је и као професор клавира у СМШ „Ватрослав Лисински“ у Београду. 


             

Трио „Анима“ чине Александра Ристић, мецосопран, Анђела Братић, флаута и Драгана Ђорђевић, клавир.
Александра Ристић је магистрирала на ФМУ. Наступала је на бројним реситалима у земљи и иностранству. Сарађивала је са еминентним уметницима у земљи, а посебно са бројним савременим композиторима. Ванредни је професор на Факултету уметности у Нишу.
Анђела Братић је дипломирала на ФМУ, а магистрирала на Универзитету „Јоханес Гутенберг“ у Мајнцу. Усавршавала се на мајсторским курсевима код еминентних педагога. Добитник је интернационалних награда. Активно концертира као солиста, камерни музичар, а наступа и са симфонијским оркестрима. Доцент је на Факултету уметности у Нишу.
Драгана Ђорђевић је дипломирала на ФМУ, и на истом факултету специјализирала камерну музику. Наступа као солиста и као камерни музичар. Концертирала је у многим градовима у Србији и иностранству. Ванредни је професор на катедри за камерну музику Факултета уметности у Нишу.


 

Славко Николић, тенор, oперски и концертни певач. Mагистрирао на ФМУ. Наступао је са најпознатијим домаћим и страним диригентима. Концертирао са еминентним домаћим оркестрима. Као солиста наступао је у многим европским земљама. Снимио је шест компакт дискова. Често изводи дела савремених српских композитора од којих су многа снимљена и архивирана као трајни снимци  у фонотеци РТС-а. Наступао је на значајним домаћим фестивалима. Са својим пројектом чији је идејни творац ПЕСМЕ И АРИЈЕ КОЈЕ СУ ОСВОЈИЛЕ СВЕТ освојио је публику у преко стотину градова наше земље, земаља у окружењу и Европске уније у којима је, како критика каже, испраћен овацијама, а у многим градовима су концерти поновљени.


 

Драгољуб Фируловић, сликар и песник. Објавио је четири књиге. Један је од оснивача Уметничког удружења Крајински круг. Покретач је Уметничко-еколошког удружења Ловци на камење. До сада је имао десет самосталних и више групних изложби у земљи и иностранству. Са професором трубе, маестром Милетом Пауновићем остварио је музички пројекат Са истока сунце (ПГП РТС, 2009) инспирисан изворним мотивима неготинске и тимочке Крајине. Са пијанистом Бојаном Чукићем и новоформираним џез саставом Firul Orchestra feat. Bojan Čukić припрема нови материјал за ЦД под називом Природне песме. Овај програм етно-џез обрада мотива изворних мелодија источне Србије представљен је до сада на концертима у Београду, Земуну, Бору, Кладову, Бајиној Башти, Румунији.


 

Ансамбл Београдски фадисти иницирала је и окупила Маја Волк. Први је на овим просторима и један од ретких ван португалског говорног подручја који изводи неке од најпознатијих фадо композиција насталих од 19. века до данас, песме које прати и занимљива прича о њима, Португалу и шарму те све популарније музике. Ансамбл чине Маја Волк, Невена Филиповић, Бојан Кнежевић, Јовица Шошић, Ивица Стјепановић, Дејан Савић и Маја Клисински.




Женска певачка група „Јенђе“ основана је пре пет година. Чине је шест девојака: Љиљана, Наташа, Тамара, Јована, Бојана и Ивана, а оснивач групе је Кристина Кика Стојковић, чланица певачке групе „Паганке“ већ 30 година. Група је више пута наступала на свим великим позорницама Београда и широм Србије. Снимиле су трајне снимке за Радио Београд. Група „Јенђе“ негује старије оригинално певање различитих крајева Србије.





Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2011
Mузика Класика