www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.5                                                                                                                   
       Ревија класичне музике                     октобар - децембар 2011.                                                                            Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

ИСТОРИЈА

АРГУМЕНТИ

ИНСТРУМЕНТИ

МУЗИКА И ХРАНА

________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
ПОКЛОН ЦД
                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛ "МУЗИКА КЛАСИКА LIGHT"
БЕЛЕФ 2011.
     


 

У оквиру „Београдског летњег фестивала“ одржан је фестивал под називом „Музика Класика Light“, конципиран као циклус концерата који класичну музику афирмише у синтези са другим музичким жанровима. С обзиром да су овој промени подложни сви сегменти музике – од традиционалне до савремене, од певане до инструменталне, „Музика Класика Light“, представила је уметнике различитих афинитета. Класика у обради, етно џез, мултимедијални приступ музичко-сценским формама, традиција и нарација, промоције и презентације јесу основне смернице овогодишњег фестивала, чија је улога да класичну музику приближи најширем слушалишту.

Концерти су били држани у Музичком павиљону на Калемегдану, а окупљена публика, од којих су многи хлад од врелих летњих дана потражили у прелепом парку, уживали су у наступу уметника.

Фестивал је започео са даном закашњења због летњег пљуска који је омео да Фестивал почне 20. јула, када је и најављен. Но, следеће вечери, публика је присуствовала промоцији четвртог броја ревије „Музика Класика“ на којој су говорили др Смиљка Исаковић, чембалисткињаи музички критичар и Александра Паладин, главна уредница ревије,а у музичком делу програма наступили су Срђан Асановић, певач традиционалне музике,Дуо Бобан Бјелић (хармоника) и Милош Николић (кавал),и Ненад Вјештица Кан (уд).Потом је наступио ансамбл пијаниста и вокалних солиста „Ехо одисеја“, у чијем извођењу смо слушали популарне фрагменте из опера, оперета, мјузикла, филмске музике.

 

Треће фестивалске вечери (22.07) наступио је „Firul Orcherstra feat. Bojan Čukić”, са музиком џез обрада традиционалних влашких, српских, румунских и македонских песама.Због кише отказан је концерт тамбурашког оркестра „Љубинко Лазић Бенд“ (23.07), али су се са лошим временом, наредне вечери, успешно „избориле“ чланице групе „Јенђе“, које су се представиле програмом под називом „Оригинално певање старије традиције“.Први фестивал „Музика Класика Light“ својом концепцијом показао је да се термин „класична“, када се говори о музици, може третирати на различите начине. Истовремено, он је показао да фестивали овакве концепције привлаче пажњу широке публике и да добро осмишљеним програмом и квалитетним одабиром уметника значајно обогаћују београдску летњу фестивалску понуду.
МУЗИЧКИ СТЕТОСКОП      
Мр Сара Марјановић
Познајемо ли моћ музике?


 

Мр Сара Марјановић, пијанисткиња, професор клавира и челнa особа шпанске фирме „Sara Music Art, S.L.” са Представништвом у Србији, износи нам своја запажања и искуства у домену примене музике у терапеутске сврхе.

Мр Сара Марјановић је представила свој мултимедијални пројекат „Траговима звука“ у вртићима широм Србије, затим у Француској и Швајцарској за нашу децу из дијаспоре, као и у Шпанији, у сарадњи са Међународним Универзитетом „Менендез Пелајо“ у Куенки, одељењем за социјални рад банке „Каха Мадрид“, и на Катедри за музикотерапију Универзитета у Улеви, где је посветила пажњу деци са аутизмом.  Исто тако, одржала је мултимедијалне концерте у специјалном вртићу „Венчић“ у општини Савски венац (Београд), за децу ометену у развоју.

Мултимедијални пројекат „Траговима звука“ састоји се из: књиге-диска, мултимедијалних концерата, уметничких видео-спотова и ТВ серије од 12 епизода по 23 минута. Овај пројекат обухвата многобројне аспекте, као што су: васпитно-образовни, културно-уметнички, социјални и терапеутски.

АКТУЕЛНОСТИ

 

На концерту Београдске филхармоније, 14. октобра, у оквиру Популарног циклуса, наступиће виолиниста Стефан Миленковић.


 

43. БЕМУС почиње 15. октобра концертом на коме ће наступити L’ ensemble orchestral de Paris и камерни хор Accentus. Концерт ће бити одржан у Сава Центру.
Виолончелиста Миша Мајски наступиће на солистичком концерту у оквиру БЕМУС-а, 18. октобра, у сали Коларчеве задужбине.
Женски хор Collegium musicum прославиће 40. рођендан у оквиру Београдских музичких свечаности, концертом 24. октобра,  на коме ће се наћи дела домаћих аутора.
Пијаниста Борис Березовски затвориће овогодишњи БЕМУС концертом у Београдској арени, 26. октобра.
Пијаниста Андреј Гаврилов наступиће као солиста у Сен Сансовом Концерту за клавир и оркестар бр. 2 на концерту Београдске филхармоније, 4. новембра, у сали Коларчеве задужбине.
Шпанска оперска дива, Монсерат Кабаље одржаће концерт у Београдској арени 6. новембра у оквиру своје опроштајне турнеје која ће трајати две године. Као диригент на концерту наступиће славни шпански диригент Хозе Коладо.
 Уторак, 8. новембра, у Свечаној сали Скупштине града наступиће виолиниста Богдан Божовић уз клавирску сарадњу Јасне Туцовић.
Гудачи св. Ђорђа наступиће на концерту у сали Коларчеве задужбине, у четвртак 10. новембра, са солистима, кларинетистом Јоже Котаром и саксофонистом Левом Пуписом.
Камерни оркестар Прашке филхармоније слушаћемо на концерту у сали Коларчеве задужбине, 3. децембра.
Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2011
Mузика Класика