www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.6                                                                                                                      
       Ревија класичне музике                      јануар - март 2012.                                                                                         Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

ИСТОРИЈА

АРГУМЕНТИ

ИНСТРУМЕНТИ

МУЗИКА И ХРАНА

________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
ПОКЛОН ЦД

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
ПОКЛОН ЦД

 


1. Томазо Албинони: Adagio
Младен Ђорђевић, труба, Маја Смиљанић Радић, оргуље

2. Дејан Деспић: Почасница Стевану Мокрањцу за гудачки квартет,
Гудачки квартет „Мокрањац“

3. Димитрије О. Големовић: С нами Бог
Предраг Милановић, баритон
Панчевачко српско црквено певачко друштво, Вера Царина

4. Фредерик Шопен: Балада бр. 1, оп. 23, g-moll
Сања Бизјак, клавир

5. Милимир Драшковић, Мирослав Савић: Duo per duo
ЛП Дуо
Соња Лончар, клавир, Андрија Павловић, клавир

6. Франц Лист: Grand Galop chromatique, за два клавира и осам руку
Пијанисткиње: Драгана Ђорђевић, Ана Аћимовић, Бисера Вељковић и Јелена Дељанин-Алексић.

7. Клод Болинг: Toot Suite,“Mistique“, 2. став, за трубу у џез трио
Trumpi & Jazzical

8. Клод Болинг: Toot Suite,“Marche“, 4. став, за трубу у џез трио
Trumpi & Jazzical

9. Иван Илић: Пингвини
Марко Ђорђевић, труба, Зоран Рашковић, сопран саксофон
Big Band RTS, диригент Иван Илић


Тонски сниматељи: Зоран Јерковић (1), Зоран Маринковић (5), Миодраг Обрадовић (6),
Ђорђе Петровић (7,8), Петар Марић (9)

Уредник издања: Александра Паладин
Директор издања: Предраг Митровић
Мастеринг: Љубинко Гордић
СОКОЈ 2012 P&C Музика Класика

Умножавање и преснимавање забрањено.
Јавно извођење и емитовање подлеже заштити ауторских и извођачких права.


Младен Ђорђевић, труба, један је од најистакнутијих инструменталиста и оркестарских музичара са простора Србије и Балкана. Редовни је професор на ФМУ у Београду, а био је соло трубач Београдске филхармоније преко 20 година. Током две и по деценије уметничког рада наступао је са најеминентнијим оркестрима у земљи и иностранству. Склоност према камерном звуку резултирала је сарадњом са многобројним камерним саставима и ансамблима са којима је изводио репертоар од барокних до дела 20. века.
Маја Смиљанић Радић,
оргуље, је ванредни професор на ФМУ у Београду. Оснивач је одсека за оргуље у МШ „Станковић“ у Београду. Са проф. Андријом Галунов основала је удружење оргуљаша „ Ars Organi“ и Фестивал оргуљске музике у Београду. Професионално се усавршавала у многим ценрима у Европи. Наступала као солиста, камерни и оркестарски музичар у земљи и иностранству.   
       
Гудачки квартет „Мокрањац“ тежи да обнови традицију два ансамбла која су му претходила, а који су у свом називу носили име Стевана Стојановића Мокрањца. Чине га Владимир Васиљевић, Виктор Бајлер, Томислав Милошевић, Ђорђе Милошевић у Владимир Васиљевић, професори МШ „Мокрањац“ из Београда. Ансамбл настоји да афирмише дела домаћих композитора, али и светску музичку литературу писану за овакав састав.


 

Др Димитрије О. Големовић, етномузиколог и композитор, шеф Катедре за етномузикологију, проректор Универзитета уметности у Београду за наставу и међународну сарадњу. Аутор је 93 научна рада, од чега 10 књига из области етномузикологије. Аутор је и низа емисија за радио и телевизију, као и две телевизијске серије за децу. Његов композиторски опус обухватају вокално-инструментална дела, музичко-сценска дела, а написао је више од 40 хорских композиција за дечји, женски и мешовити хор, на народни текст или текст познатих песника. Композиција „С нами Бог“, за соло баритон и мешовити хор, посвећена је Панчевачком српском певачком друштву.


               

Сања Бизјак, пијанисткиња, тренутно је стипендисткиња Royal College of Music у Лондону (код Дмитрија Алексејева). Завршила је Париски конзерваторијум у класи Жака Рувијеа, као најмлађа у генерацији и стипендиста француске владе, а школовање наставила са Александром Зацем на Академији у Грацу и Елисом Вирсаладзе у Минхену. Са сестром Лидијом основала је 2002. клавирски дуо који са успехом наступа на најзначајнијим фестивалима. Године 2006. имала први солистички концерт у реномираној париској сали Auditorium du Louvre. Од тада наступа на најзначајнијим фестивалима у Европи, Јапану и Јужној Америци. Сања Бизјак је седми добитник награде АртЛинка, којa је посвећена промоцији младих талентованих уметника.


   

ЛП Дуо чине пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић. Наступао је у свим већим градовима Србије, у Европи и Америци. Њихов репертоар обухвата класична, савремена, експериментална и популарна музичка дела за два клавира, за један клавир у четири руке, два клавира и перкусије, два клавира са оркестром, три клавира, четири клавира… Премијерно су извели великики број дела домаћих и иностраних композитора савремене музике. Клавирски дуо ЛП ради на усавршавању презентације класичне музике и њеној популаризацији. Многи њихови концерти имају посебан визуелни идентитет (режија светла или видео радови), а понекад су извођења реализована ван стандардних концертних простора.

   

Пијанисткиње Ана Аћимовић, Драгана Ђорђевић, Јелена Дељанин Алексић и Бисера Вељковић наступиле су у оквиру прошлогодишњег НИМУС-а, на концерту поводом обележавања рођења композитора Франца Листа. Све четири раде на Факултету уметности у Нишу. Активно граде своје солистичке каријере, а често наступају и у различитим камерним саставима. Драгана Ђорђевић је ванредни професор и шеф катедре за камерну музику. Ана Аћимовић ради као виши уметнички сарадник на катедри за соло певање. Јелена Дељанин Алексић је асистент за главни предмет клавир. Бисера Вељковић ради као доцент на катедри за комплементарни клавир.   

Џез састав „Trumpy & JAZZICAL“ основан је 2004. године. Чине га Младен Ђођевић, труба, Слободан Герић, контрабас, Мирослав Карловић, бубњеви и Владимир Стојнић, клавир. Сви чланови су запослени на ФМУ у Београду. Својим деловањем ансамбл тежи да синтетише класичну музику са џезом, бирајући за репертоар у коме се инструменти истовремено третирају на класичан и џез начин, као и дела која у себи садрже елементе џез музике. Сва четири музичара истовремено граде и своје солистичке каријере.


 

Биг бенд РТС најеминентнији је ансамбл оваквог типа код нас и у земљама у окружењу. Током више од 60 година рада, са оркестром су наступале највеће светске звезде џез музике. Последњих година, генерација младих музичара потеклих из Џез оркестра Радио-телевизије Србије, наставља ову традицију. Биг бенд РТС има велики репертоар дела класичног џеза, затим домаћих дела базираних на нашем музичком наслеђу, као репертоар и евергрин и филмске музике. Поседује и велико искуство у извођењу џез композиција писаних на тему етно музике, проистекле из нашег културног наслеђа које су са великим интересовањем прихваћене од публике. 

Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2012
Mузика Класика