www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.13                                                                                                                   
       Ревија класичне музике                      октобар - децембар 2013.                                                                         Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ИСТОРИЈА

ИНСТРУМЕНТ

МУЗИКА И ХРАНА

РЕЦЕНЗИЈЕ
________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
      ПОКЛОН ЦД

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
АКТУЕЛНОСТИ

Промоција књиге Александре Паладин о
Дечјем хору РТС (од 1947 - 2012. године)      
У атријуму Народног музеја промовисана је књига Мр Александре Паладин о Дечјем хору РТС (од 1947. До 2012. године). У поднаслову је записано: „Изазов који храни надахнуће“

У дугом 65-годишњем трајању на месту диригента били су Љубомир Коцић, Срђан Барић, (легендарни) Златан Вауда (који га је водио преко три деценије, од 1953. до 86. године), Амалија Милаковић, а сада га води Снежана Деспотовић, нежном руком и осећајним гестом, али и извесном родитељском строгошћу (пре би се рекло одговорношћу и озбиљношћу) – без којих се не могу ни постићи добри резултати.

Хор је певао Баха, Хонегера, Брамса, Пендерецког, учествовао у Вердијевим и Бизеовим операма и Малеровој Симфонији хиљаде. О Хору и књизи надахнуто су говорили Драган Инђић, Снежана Николајевић, Бојан Суђић, Слободан Атанацковић, Весна Шоуц, Зоран Симјановић и Љиљана Сивчевић (која је стасавајући у Дечјем хору РТС касније, завршивши Музичку академију, читав радни век провела у Хору београдске Опере), уз, разуме се, ауторку, која је скромно рекла – „Ја не волим да кажем – ово је моја књига; ово је књига о дечјем хору! Ја сам је само написала!“

У музичком делу програма своје малишане повела је њихова диригенткиња уз коју одрастају и стасавају – Снежана Деспотовић -  „на крилима песме“ у Бетовенов „Сумрак“ и Моцартову „Чежњу за пролећем“, кроз Потпури филмских тема Дарка Краљића и „Ваљевску подвалу“ у обради Милана Недељковића, уз лирски дискретну и музикалну клавирску подлогу Маје Рајковић.АКТУЕЛНОСТИ
Концертом под називом „Гала Вердиана“ 1. октобра започеће нова сезона Мадленианума.
Чувени пијаниста Јевгениј Кисин одржаће концерт 3. октобра у оквиру циклуса „Великани музичке сцене“ у сали Коларчеве задужбине.


 


У сали Коларца, 9. и 10. октобра, свира чувени виолиниста Најџел Кенеди.


 


У сали Нишког симфонијског оркестра биће биће одржан Премијерни концерт Нишког симфонијског концерта. Као солиста на концерту ће наступити виолинисткиња Станислава Алађозовски, а на програму је Виолински концерт Петра Чајковског.


 


45. Београдске музичке свечаности биће одржане од 12-21. октобра. На свечаном отварању биће изведен „Реквијем“ Ђузепа Вердија, поводом обележавања 200 годишњице рођења Чувеног композитора.


 


У оквиру БЕМУС-а, 15. октобра, биће изведена српска премијера нове опере Исидоре Жебељан „Две главе и девојка“.

 


У Народном позоришту ће 12. новембра, у балету „Бајадера“, заједно са Аном Павловић и бројним солистима, наступити светска звезда - првак балета из Њујорка Ђузепе Пиконе.


 

На концерту Београдске филхармоније, у оквиру „Класичног циклуса“, 15. новембра, наступиће пијаниста Николај Лугански.


 


У  оквиру циклуса „Великани музичке сцене“ 7. децембра наступиће тенор Зоран Тодоровић са Гудачима св. Ђорђа.


 

На самом крају 2013. године биће изведена премијера Варнерове опере „Холанђанин луталица“ на сцени Народног позоришта.
ИН МЕМОРИАМ

Јован Јовичић,
композитор и гитариста, професор ЕТФ-а у Београду
(1926-2013)


 
      
Чувени гитариста, композитор, редовни професор ЕТФ-а у пензији Јован Јовичић, преминуо у 87. години.

Утемељивач класичне гитаре у Србији, самоуки гитариста из војвођанског места Врдник, прво је и незаобилазно име класичне гитаре у Србији, композитор, извођач, аутор бројних уџбеника за гитару.

Јован Јовичић рођен је 5. јула 1926. године у Врднику где је у детињству сам учио гитару, озбиљно, студиозно и предано да би 1947. године освојио златну медаљу на такмичењу у Москви у конкуренцији 3.400 младих углавном академских музичара.

Након те победе четири године се школовао код Андреаса Сеговије у Шпанији на Музичкој академији «Ћигиана» у Сиени, а по повратку у Србију држао је бројне концерте и истовремено био професор физике на београдском Електротехничком факултету.

Добитник је награде на Међународним конкурсима за интерпретацију 1957. године у Москви и композицију 1958. године у Риму.

Концертну активност започео је 1948. године као солиста Радио Београда и до 1961. године одржао је 145 солистичких концерата, који су се уживо преносили из студија.

Јовичић је одржао више од две хиљаде концерата широм Европе и света, учествовао на гитаристичким конгресима и објављивао у музичким стручним часописима, држао наставу класичне гитаре при домовима културе и објавио уџбеник Школа за гитару у девет књига.

Истовремено је дипломирао физику на Универзитету у Београду, где је одбранио докторску дисертацију 1964. године и имао запажену каријеру професора на ЕТФ-у у Београду.

Добитник је бројних награда и признања, између осталих 1962.године добио је Октобарску награду Београда, 1979. године Златну значку Културно просветне заједнице Србије.

Јовичић је 1982. године добио Повељу Завода за физику техничких факултета Универзитета у Београду и Свечану повељу Електротехничког факултета у Београду, 1981.године.

Орден рада са црвеном заставом за целокупну научну, уметничку и друштвену активност, а 1983. године Седмојулску награду СР Србије за животно дело.
Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2013
Mузика Класика