www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.19                                                                                                                   
       Ревија класичне музике                      април - јун 2015.                                                                               Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

КОНЦЕРТИ


КРИТИКЕ

МУЗИКА И ХРАНА

РЕЦЕНЗИЈЕ
________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
      ПОКЛОН ЦД

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
ПОКЛОН ЦД 19
1. Димитрије Големовић: Свјете Тихиј
2. Војислав Илић: Скажи ми Господи
Београдски камерни хор, диригент Владимир Марковић


3. Коста П. Манојловић: Со свјатими из Опела
4. Коста П. Манојловић: Свјати Сербски просветитељи, припев канона
5. Миленко Живковић: Ангел вопијаше, васкршњи ирмос
6. Миленко Живковић: О тебје радујетсја, ирмос из Литургије Св. Василија Великог
Мелани Дауни Робинскон, сопран
„Cappela Romana“ (Портланд, САД), диригент Богдан Ђаковић

Корнелије Станковић: Песме за глас и клавир (одломци)
7. Девојка јунаку прстен повраћала
8. Море дико, ди си за толико
9. Ој таласи, мили, ајте

Срђан Асановић, глас
Јасмина Јанковић, клавир

10. Корнелије Станковић: Сремско коло
Јасмина Јанковић, клавир

11. Константин Бабић: Летња серенада
12. Константин Бабић: Врана и орао
13. Константин Бабић: Шашава песма
Трио АНИМА

14. Камиј Сен Санс:
Концерт за виолончело и оркестар, a-moll, оп. 33, 2. и 3. став
Петар Пејчић, виолончело
Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, диригент Павле Медаковић

  
Београдски камерни хор је основан 1996. године. Овај ансамбл који чине двадесет изузетних професионалних певача, већ првим концертима на фестивалима „Хорови међу фрескама“, као и концертом којим је отворена Духовна академија у манастиру Студеница, је у уметничком свету стекао углед веома квалитетног ансамбла. Премијерно је извео многа дела домаћих аутора. Наступио је на свим водећим домаћим фестивалима, а велики успех имао је Ускршњем фестивалу у Брну и Московском Пасхалном фестивалу, као и на Берлинском џез фестивалу. Хор традиционално већ 15 година одржава Васкршње концерте у Београду. Ансамбл на програму има широк репертоар духовне музике, велики број дела вокалне и вокално-инструменталне музике европског наслеђа, као и дела савремене музике. Хором диригује Владимир Марковић.

Ансамбл „Cappela Romana“ (Портланд, САД), основан 1991. године. Хор наступа у елитним америчким и европским културним институцијама и црквама (Метрополитен музеј Њујорк, Пол Гети центар Лос Анђелосу, Катедрала св. Павла Лондон, Оријентални институт Риму, Универзитети Оксфорд, Принстон, Јеил, Станфорд) и често гостује на најпрестижнијим фестивалима за стару вокалну музику (Регенсбург, Утрехт, Патмос, Солун. Објавио је преко двадесет компакт-дискова изузетно профилисаног садржаја: од раних рукописа, преко хармонизација византијског наслеђа у делима савремених грчко-америчких аутора, до савремене финске православне музике, дела Арва Перта, Роберта Кира, Ричарда Тоенсинга, Сер Џона Тавенера или Алфреда Шниткеа.

Срђан Асановић, етномузиколог и интерпретатор традиционле музике, одржао је велики број концерата у многим градовима Србије. Објавио је већи број етномузиколошких радова у бројним научним и научно-популарним часописима, као и самосталан компакт-диск, насловљен: „Нишну се звезда низ ведро небо“ – српске стародревне песме (2010). Аутор је неколико етномузиколошких пројеката и концерата традиционалне музике. Добитник је међународног признања за интерпретацију српских традиционалних песама, у Румунији, 2009. године.
Пијанисткиња Јасмина Јанковић, завршила је специјализацију и постдипломске студије на Конзерваторијуму „Чајковски“ у Москви, а као стипендиста Француске владе усавршава на Високом Националном конзерваторијуму за музику. Упоредо похађа и Докторске студије на чувеном универзитету „Сорбони“. Похађала је бројне мајсторске курсеве у земљи и иностранству. Одржала је око 40  различитих тематских реситала. Од 2004. се интезивно бави истраживањем српске музичке баштине, остваривши трајне снимке за Радио Београд. Низом тематских концерата отргла је од заборава до сада неизведене и потпуно заборављене српске композиторе, снимивши их на савремене носаче звука.


Трио АНИМА из Ниша чине Александра Ристић, сопран, Ана Величковић Игић, флаута, Ингрид Јанковић, клавир. Основан је 2003. године. Један од најуспешнијих и најактивнијих градских камерних састава одржао је низ целовечерњих концерата на свим значајним музичким сценама у земљи и региону, као и у иностранству. Трио је остварио трајне снимке за РТС, Радио Нови Сад и Радио Ниш. Део репертоара чине аранжмани и оригиналне композиције писане и посвећене управо овом камерном саставу. Ансамбл је сарађивао са многим значајним домаћим уметницима. Поред концертне делатности значајна особеност триа „Анима” је и рад на аранжирању композиција за овакву врсту састава..

Млади виолончелиста Петар Пејчић има веома запажену и успешну каријеру. Један је од водећих виолочелиста своје генерације. До сада је наступао у земљи и иностранству, а као такмичар више пута је добитик звања лауреата. Ученик је првог разреда средње музичке школе „Даворин Јенко“, а виолончело учи код проф. Јудит Нидерхолцер Јосифоске.
Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ реномирани је ансамбл са дугом традицијом која датира још од 1899. године када је наредбом Краља Александра  I Обреновића, први симфонијски “Београдски војни оркестар” који ће деловати непосредно под министром војним. Један од утемељивача овог Оркестра био је и Станислав Бинички. Поред маршева и форми везаних за Војску, војне музике извеле су први пут код нас оперу, оперету, симфоније, ораторијуме. Оркестом диригује Павле Медаковић.Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2010-2015
Mузика Класика