www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.4                                                                                                                       
       Ревија класичне музике                      јул - септембар 2011.                                                                                                 Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

ИСТОРИЈА

АРГУМЕНТИ

ИНСТРУМЕНТИ

МУЗИКА И ХРАНА

РЕЦЕНЗИЈЕ

________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
ПОКЛОН ЦД


                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
ФЕСТИВАЛИ

BELGRADE TANGO ENCUENTRO
Велики интернационални фестивал аргентинског тангаВелики интернационални фестивал аргентинског танга  Belgrade Tango Encuentro (BTE) је један од најзначајнијих догађаја те врсте у овом делу Света. Негујући препознатљиви концепт који се одликује комбинацијом врхунске понуде и ниских цена, овај фестивал, а са њиме и Београд, постли су незаобилазна  дестинација на мапи светских танго фестивала.

Овогодишње, друго издање БТЕ-а, својим квалитетом је сврстало овај догађај међу најатрактивније танго фестивале у Европи. Фестивал је трајао шест дана, од 6. до 11. априла. Уз долазак електро танго атракције Отрос Аирес-а и Будимпештанског танго оркестра (Budapest Orchestra Tipica) својим учешћем су увеличали овај догађај и три врхунска аргентинска пара, шест познатих интернационалних танго ДЈ-ева као и три врхунска плесна пара из Европе.
 
Уз готово све београдске тангеросе, фестивал је посетило више од четиристо плесача и плесачица из двадесетседам земаља света! Осим одличне организације иза које стоји Institut Tango Natural и остатка врхунске фестивалске понуде, за овакву посећеност може се захвалити учешћу најбољег светског пара Себастиана Арсеа и Маријане Монтес који су прави магнет за танго номаде из читавог света.
 
Осим уобичајених великих плесних вечери, као и осталих пратећих садржаја, овогодишњи БТЕ је имао и један велики догађјај отворен за ширу јавност. Поменути аргентински састав Отрос Аирес је, након наступа на трећој Гран Милонги (плесној вечери) 10. априла , 11 априла у Студентском Културном Центру  одржао коцерт за памћење за оне који нису плесачи и плесачице. Ово је био први пут да, након Готан Проџекта, неки од врхунских електро танго бендова посети Београд. Овом приликом уједно је најављен и Belgrade Tango Encuentro2012. као фестивал који ће обиловати спектакуларним догађајима отвореним за најширу јавност.27. ДАНИ МУЗИКЕ
Херцег Нови
Када је сада већ далеке, 2004. године под окриљем града Херцег Новог и Министарства културе Црне Горе, после десет година паузе, успешно обновљен и оживљен некада угледан фестивал „Дани музике“, минифестација је већ првим а потом и наредним издањима, прошлог лета и седмим (односно 27, ако рачунамо и некадашњих седамнаест фестивала), показала пуну виталност, успевши да и у тешким материјалним условима опстане и остане међународна свечаност. И тада и сада, остаје уверење да се мора инсистирати на обавези да се традиција настави, како у погледу одличне организације и примереног избора репертоара, тако и релевантних учесника и високог интерпретативног нивоа домаћих и гостујућих солиста и ансамбала. Разуме се, и на потпори и чврстим и поузданим гаранцијама ауторском тиму, да ће будућност херцегновског јулског фестивала, као и културног живота и музичког стваралаштва у граду и региону бити квалитетна и успешна, а то је могуће само уз настојања и обећања свих одговорних, да неће дозволити да ови драгоцени и амбициозни летњи уметнички празници утихну или замру. Мишљења критике и публике о добро осмишљеној и условима одговарајућој, камерној концепцији „Дана музике“, њиховој програмској аутентичности и високом реномеу, поклапају се и с утисцима многих организатора сличних догађаја у региону, о чему сведоче и примери размене и успешне сарадње с фестивалским манифестацијама у ближем и даљем окружењу, па и с Новосадским музичким летом, о чему смо писали и у првом броју нашег часописа. Са задовољством својим читаоцима препоручујемо и програм овогодишњих, 28. по реду херцегновских свечаности уметничке музике.НОМУС 2011.С искреном посвећеношћу и непосустајућом захукталошћу организациона екипа представила је 31. НОМУС! Већ трасирана концепција ове манифестације као Фестивала камерне музике употпуњена је представљањем једног мјузикла и два наша водећа симфонијска оркестра.

Post festum
НОМУС је и ове године био права велика музичка светковина која је окупила врхунске извођаче и подарила публици читаву палету различитих садржаја са тежиштем на камерним делима која и представљају највише домете музицирања. Као и ранијих година, уметничка директорка Фестивала, Марија Адамов, сјајно је одабрала програм и музиколошки стручно и студиозно представила га публици у исцрпној пропратној књижици, а главни и одговорни уредник НОМУС-а, Милан Радуловић, потрудио се да Новосађанима приреди незаборавне музичке садржаје.ОБЗОРЈА НА ТИСИ
Нови Бечеј
И поред несклоних материјалних, а не много повољнијих ни друштвених ни рецепцијских услова, вредни прегаоци Дома културе Општине Нови Бечеј смогли су снаге да с непосустајућом енергијом и овог маја, 19. пут припреме фестивал „Обзорја на Тиси“. Ова, широм региона позната манифестација, посвећена је Јосифу Маринковићу, рођеном у Врањеву, једном од најзначајнијих српских композитора романтике, који је, с преовлађујућим опусом соло песме и хорских остварења, дубоко „загазио“ чак у 20. век. Иако је ово, за наше прилике већ поодавно традиционално, културно добро, замишљено као наизменична смена Отвореног такмичења младих соло певача и Позивног композиторског конкурса за соло песму домаћег аутора, у циљу афирмације овог сензибилног, код нас ипак запостављеног лирског жанра (што је до сада донело седамдесетак нових дела), 19. издање „Обзорја“ поново се, као и прошле године, одвијало као надметање двадесет соло певача у старосном распону од 16. до 23. године, по узрасту подељених у четири категорије.
Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2011
Mузика Класика