www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.4                                                                                                                      
       Ревија класичне музике                      јул - септембар 2011.                                                                                                 Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

ИСТОРИЈА

АРГУМЕНТИ

ИНСТРУМЕНТИ

МУЗИКА И ХРАНА

РЕЦЕНЗИЈЕ

________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
ПОКЛОН ЦД

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
ПОКЛОН ЦД
1. Луј Виерне: Медитације 4.41

Бранка Ђорђевић, оргуље

Јоханес Брамс: Соната за два клавира, 3. и  4. став

2. Scherzo  7.48 

3. Finale 10.18

Лидија Бизјак, клавир, Сања Бизјак, клавир

Миленко Живковић: Јужнословенске сељачке игре, оп. 3, друга свита

4. Marciale, con pompa grotesca 1.30

5. Andantino pastorale 2.41

Милош Вељковић, клавир

6. Цавти ружо, цавтели божури 3.10

7. Синоћ паде тија магла 3.20

Светлана Стевић Вукосављевић, вокални солиста

8. Салваторе Кардило: Core’ ngrato 3.53

9. Никита Владимирович Богословски: Тамна је ноћ 4.03

Марко Калајановић, баритон, Јелена Ђајић-Левајац, клавир

10. Георг Фридрих Хендл- Јохан Халворсен: Passacaglia 7.35

Дуо „Рошер“ (Радмила Вардалић, виолина, Дејан Роквић, виола)

11. Војислав Ивановић: Левантина 5.30

12. Војислав Ивановић: Салонга 4.41

13. Војислав Ивановић: Медитеранеа 3.20

Дуо „Леванте“ (Војислав Ивановић, гитара, Александра Лазаревић, гитара)

 

Тонски сниматељи: Зоран Јерковић (1), Драган Арсовић (3,4), Зоран Маринковић (9), Вангелис Кацулис (10, 11, 12)

 

Уредник издања: Александра Паладин

Директор издања: Предраг Митровић

Мастеринг: Љубинко Гордић

СОКОЈ Р&С 2011 Музика Класика

 

Умножавање и преснимавање забрањено.

Јавно извођење и емитовање подлеже заштити ауторских и извођачких права.
Бранка Ђорђевић, оргуље, студирала у Београду у класи проф. Маје Смиљанић Радић, магистрирала у Луксембургу у класи проф. Жан Жака Касела. Усавршавала се у класи еминентних професора у Европи. Иницијатор је и учесник бројних концерата широм земље, у Београду, Новом Саду, Вршцу, Сремској Митровици, Белој Цркви... Активан је учесник Фестивала Дани оргуља  у Београду. Концертира самостално, а сарађивала је саБеоградском филхармонијом, оркестром Орфеј, аматерским хором „Ехо“, музичким школама „Коста Манојловић“ и „Ватрослав Лисински“ из Београда, и „Јосиф Маринковић“ из Вршца у оквиру самосталних пројеката који су имали за циљ учење талентоване деце да музицирају уз оргуље  у посебно  акустичним просторима. Активно се ангажује на пољу очувања оргуља на простору Војводинепромовишући њихов значај као културно благо средине. Тренутно ради у музичкој школи „Јосиф Маринковић“ у Вршцу.       
Клавирски дуо, Лидија и Сања Бизјак, први пут је наступио 2002. са Београдском филхармонијом у Менделсоновом Концерту у Е-дуру. После запаженог реситала на фестивалу у Лону (Француска) 2004, примљене су на последипломске студије камерне музике на Париском конзерваторијуму, у класи Жака Рувијеа. Као лауреати такмичења Avant scène у Паризу 2005, свирале су Моцартов Концерт за два калвира и оркестар у дворани Cité de la Musique. Следе наступи са оркестрима као сто су Француски национални оркестар, Капитол из Тулуза, Бритн синфониа, Синфониа Варсовиа и Оркестар из Пикардије. Наступале су у еминентним салама. На међународном такмичењу клавирских дуа у Минхену, 2005. године, дуо је освојио две специјалне награде. Лидија и Сања Бизјак су лауреати програма Déclic за 2006, програма француске владине организације Cultures France за промоцију француске културе у свету који им је омогућио снимање диска са делима Моцарта, Шуберта, Пуланка, Жоливеа и Лутославског. Снимиле су диск за Фондацију Meyer и Париски конзерваторијум, са делима Моцарта, Шумана и Брамса за два клавира. Њихов први комерцијални ЦД са делима Стравинског изаћиће у јануару 2012. године за дискографску кућу Mirare.
Поред заједничког музицирања, Лидија и Сања Бизјак имају изузетно успешне солистичке каријере.


           

Миленко Живковић (1901-1964), композитор, један је од најзначајнијих српских стваралаца између два светска рата. Током своје најплодније композиторске фазе Живковић је писао симфонијску музику, балете, кантате, концертна дела, хорске композиције (световне и духовне), соло песме, клавирска дела,  камерну музику, позоришну и филмску музику, и музику за децу (укључујући и дечју оперу). Композицију је студирао у Лајпцигу, али су пресудну улогу на његову стилску опредељеност биле студије у Паризу, код Венсана д'Ендија. По завршетку Другог светског рата Живковић је постао професор композиције на Музичкој академији у Београду, где је, посматрајући на основу значаја његових студената, предводио једну од најзанимљивијих и најуспешнијих класа композиције у нашем музичком школству. Био је и декан Музичке академије, као и ректор Универзитета. Био је члан САНУ и председних многих значајних културних институција код нас.
Светлана Стевић, истакнути уметник, вокални солиста. Од 1976. године као даровити певач изворне (традиционалне) српске песме постала је солиста Радио Београда, и од тада до данас оставила велики опус трајних снимака звучном архиву Радио Београда. Године 2005. године је као један од оснивача, основала сабор чистог акапела певања, јединственог на свету - „Пој српске песме од искона“ - који се одржава сваке године о Св.Тројици као централна манифестација Сабора „Врела Хомоља» у Жагубици. Такође  један је од оснивача Сабора „Клиновцу у походе“ у Клиновцу-Бујановац. Један је од оснивача и учесник на научним скуповима „Међународног Центра за митолошка истраживања“ са седиштем у Рачи. Иза ње је велики број објављених научних и истраживачких радова у бројним зборницима са научних скупова. Своју земљу је представљала на бројним престижним фестивалима у већини светских држава, учествујући и на многим хуманитарним концертима како код нас тако и у иностранству.
Марко Калајановић баритон, вокално се усавршавао на Академији лепих уметности у Београду у класи проф. Радмиле Бакочевић. Био је стипендиста аустријске фондације за младе оперске таленте југоисточне Европе CEE Musiktheaterиз Беча, као и члан Оперског студија ''Борислав Поповић'' при Народном позоришту у Београду. Наступао је у Србији, Црној Гори, БиХ, Словенији, Грчкој, Немачкој, Италији, итд. До сада је одржао 27 солистичких концерата. Улогом Пола у опери Филипа Гласа „Les Enfants Terribles дебитовао је, 2009. године, у Београду. Публици у СНП-у у Новом Саду први пут се представио улогом Винченца Бискроме у Доницетијевој опери „Le convenienze ed inconvenienze teatrali“. Интернационалну оперску каријеру започео је у Опери СНГ Марибор улогом Марчела у Пучинијевој опери „Боеми“. У сарајевском позоришту први пут је певао Рената у Вердијевој опери „Бал под маскама“. На сцени овог театра тумачио и улогу Јежа у „Јежевој кућици“ Златана Вауде и Жермона у Вердијевој „Травијати“. Деби у Народном позоришту у Београду остварио је са улогом Рената у Вердијевој опери „Бал под маскама“. Члан је Удружења музичких уметника Србије од 2005. године, са статусом самостални уметник.
Дуо „Рошер“ основан је 2008. године у Београду. Чине га Радмила Вардалић, виолина, и Дејан Роквић, виола. У припреми је и материјал за први ЦД. Репертоар овог младог и перспективног дуа су дела свих музичких епоха од барока и класике па до популарних евергрин и џез стандарда.
Радмила Вардалић, виолина, дипломирала и магистрирала је у класи проф. Дејана Михаиловића на ФМУ. Полазник је интерпретативног студија виолине код истог професора, и завршног курса шпанске музике „Musica en Compostela“ код проф. А. Л. Аре у Сантијаго де Компостели (Шпанија), где је добила прву награду „Андрес Сеговиа“. Наступала је на домаћим и међународним такмичењима. Као солиста наступала је у земљи и иностранству. Поред солистичке каријере, ангажована је и као концертмајстор „Краљевских гудача Светог Ђорђа“. Бави се и педагошким радом. Свира на виолини из колекције мајсора Миодрага В. Богица.
Дејан Роквић, виола, дипломирао је на ФМУ у Београду у класи проф. Петра Ивановића. Усавршавао се на семинару за виолисте у Мађарској који је водила проф. Ута Винцл са Дрезденског конзерваторијума, као и на семинару за гудачке квартете „Барток“ код проф. Шандора Девича са будимпештанског конзерваторијума. Оснивач је Београдског гудачког квартета. Као солиста поред бројних концерата у земљи остварио је трајне снимке за Радио Београд и Радио Нови Сад. Тренутно је ангажован као соло виолиста Симфонијског оркестра РТС-а и први је виолиста камерног оркестра „Краљевски Гудачи Светог Ђорђа“. Бави се и педагошким радом а члан је и Матице Српске.
Леванте дуо је основан 2008. године. Чланови дуа су Војислав Ивановић и Александра Лазаревић. Специјализован је да свира музику Војислава Ивановића, и аранжнаме џез, традиционалне и класичне музике специјално писане за дуо. Музика представља синтезу оригинално компонованих дела и импровизације.
Војислав Ивановић, гитариста и композитор. Добитник је бројних светских признања и награда. У његовом композиторском опусу налазе се дела солистичке, камерне и оркестарске музике, као и два концерта: за клавир и гитару. Као композитор и као извођач заинтересован је за традицију, импровизацију и џез музику. Ове смернице започео је у „Левантине џез триу“ који је основао са пијанистом и композитором Милошем Петровићем и перкусионистом Вељком Николићем. Овакав пут истраживања звука наставио је сарађујући са другим камерним саставима и еминентним музичарима из света. Његова дела издаје престижна кућа „Шантарел“. Делује и као професор гитаре на Музичкој академији у Сарајеву.
Александра Лазаревић, гитара, студент гитаре на ФМУ у Београду  класи проф. Вере Огризовић. Добитница је награда да домаћим и светским такмичењима. Њени наступи су одлично оцењени од стране стручне критике. Специјализовала се за свирање музике Војислава Ивановића.

Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2011
Mузика Класика