www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.8                                                                                                                      
       Ревија класичне музике                      јул - септембар 2012.                                                                                                  Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

МУЗИКА И ХРАНА

РЕЦЕНЗИЈЕ


________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
ПОКЛОН ЦД

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
ПОКЛОН ЦД

 


1. Душан Максимовић: Оче наш 2.32
Панчевачко српско црквено певачко друштво, диригент Вера Царина

2. Корнелије Станковић: Господи возвахи, 6.  глас 2.11
3. Корнелије Станковић: Да исправитсја молитва моја, 6. глас 1.45
4. Марко Тајчевић: Две старосрбијанске народне песме – Магдо Магдо 1.40
5. Марко Тајчевић: Две старосрбијанске народне песме – Борјано, Борјанке 1.04
Хор „Св. Стефан Дечански“, диригент Тамара Петијевић

6. Дејан Деспић: Стара песма и Игра, оп. 79а, бр. 1 5.22
7. Милана Стојадиновић Милић: Neoromantico 2 9.03
8. Југослав Бошњак: Лета – Река заборава 7.51
9. Слободан Атанацковић: Sublimationi per tre 11.32
10. Иван Бркљачић: Кувада 7.34
Трио „Покрет“

Светислав Божић: Византијски мозаик
11. Каленић 4.45
12. Богородица Љевишка 2.59
13. Хиландар 3.22
Јасмина Кулаглић, клавир

14. Војислав Ивановић: Levantine Journey 2.43
15. Војислав Ивановић: Ђуђино оро 1.59
Леванте дуо

Уредник издања: Александра Паладин
Директор издања: Предраг Митровић
Мастеринг: Љубинко Гордић
СОКОЈ P&C Музика Класика

Умножавање и преснимавање забрањено.
Јавно извођење и емитовање подлеже заштити ауторских и извођачких права.
Панчевачко српско црквено певачко друштво основано је пре 171 годину, при Успенском храму у Панчеву. У то доба, ни један град у Србији није имао организовано певачко друштво, тако да је Панчевачко српско црквено певачко друштво (ПСЦПД) постало светла тачка и исходиште духовног појања, које је тек касније захватило и друга места.  Од дана оснивања, до данашњих дана, Друштво је имало и има, дуг и плодоносан живот. У њему су своје место увек налазили најугледнији грађани Панчева. Предводили су га Никола Ђурковић, Прота Васа Живковић, потом Корнелије Станковић, Даворин Јенко, Мита Топаловић, Јован Бандур, др Миховил Томандл. Највећа заслуга за очување традиције духовног појања, после Другог светског рата, припада академику Димитрију Стефановићу. Од 2000. године, хор води мр Вере Царина.


   
       
Хор Свети Стефан Дечански  основан је 1987. године при Саборној цркви у Новом Саду. Чине га искључиво млади људи, професионални музичари и аматери са хорским искуством. Редовно пева на богослужењима у православним црквама; духовну музику често изводи на концертима и пригодним манифестацијама. Поред православне духовне музике различитих епоха и стилова ( од најранијих неумских записа из 13. века, до савремених аутора), посебна пажња посвећује се рукописној, необјављиваној заоставштини српских композитора. Хор негује и световну музику српских композитора инспирисану великим историјским догађајима и личностима, као и изворним народним стваралаштвом. 

Пијанисткиња Јасмина Кулаглић рођена је у Београду. Студирала је у Француској и Швајцарској.  Као уметник активно је присутна на концертним сценама широм Европе. Наступала је са оркестрима у Великој Британији и Француској, а често и као камерни музичар. Оснивач је триа „Ботичели“, са којим је наступала широм Америке, Швајцарске и Француске. За издавачку кућу „Naxos“ издала компакт диск са делима Светислава Божића.


               

Трио „Покрет“ је основан уз потребе троје извођача да се у потпуности посвете музици савременог тренутка. Чине га Мадлен Стокић Васиљевић, виолина, Милош Николић, кларинет, и Маја Михић, клавир. У центру интересовања овог састава су дела савремених српских композитора. Након што је извео сва до сада написана дела из пера домаћих композитора за овај тип камерног састава, „Покрет“ је покренуо и друге ауторе да напишу нова дела. Извођењем актуелних композиција трио „Покрет“ доприноси животности и динамичности музичке сцене у Србији данас и обогаћујелитературу за овај нестандардни састав. Сва дела изведена на овом концерту настала су као поруџбине управо за трио „Покрет“.   

Леванте дуо је основан 2008. године. Чланови дуа су Војислав Ивановић и Александра Лазаревић. Специјализован је да свира музику Војислава Ивановића, и аранжмане џез, традиционалне и класичне музике специјално писане за дуо. Музика представља синтезу оригинално компонованих дела и импровизације. Војислав Ивановић је композитор и гитариста. Добитник је бројних светски признања. У његовом опусу налазе се дела различитих жанрова, Александра Лазаревић, је дипломирала гитару на ФМУ у Београду. Добитница је награда на домаћим и светским такмичењима.Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2012
Mузика Класика