www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.8                                                                                                                   
       Ревија класичне музике                       јул - септембар 2012.                                                                                            Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

МУЗИКА И ХРАНА

РЕЦЕНЗИЈЕ


________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
АКТУЕЛНОСТИ

Други фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light
25-29. јун 2012. године
Музички павиљон, Калемегдан
      

У периоду од 25. до 29.06.2012. године, у Музичком павиљону на Калемегдану, Агенција “Музика Класика”, у сарадњи са Београдском тврђавом, и уз подршку Секретаријата за културу града Београда, као и фирме “Екостар Пак”, организовала је Други фестивал “Музика Класика Light”, конципиран као циклус концерата који класичну музику афирмише у синтези са другим музичким жанровима.
Овогодишњи серијал концерата у оквиру фестивала представио је уметнике различитих афинитета.
Прве вечери фестивала, наступио је Гудачки квартет „Мокрањац“, који је интерпретирао популарне фрагменте уметничке музике, нумере филмске музике, и наполитанске песме. Овај еминентни ансамбл, који у саставу Владимир Васиљевић (виолина), Виктор Бајлер (виолина), Томислав Милошевић (виола) и Ђорђе Милошевић (виолончело) делује од 2010. године, наставља традицију чувеног Српског гудачког квартета „Мокрањац“, који је 1889. године основао великан српске музике Стеван Стојановић Мокрањац.
Друге вечери Фестивала, наступио је „Вед трио“, који чине Ненад Вјештица Хан (ут), Милош Николић (кавал) и Горан Арсић (зарб). Овај ансамбл, који негује свирање на традиционалним инструментима, публици је представио музичку традицију Балкана и Блиског истока, показујући одабраним нумерама сличност музичке прошлости различитих народа – Србије, Македоније, Грчке, Босне и Херцеговине, Косова, Турске и Туниса.
Трећи концерт, био је посвећен средњевековној музици. Ансамбл „Flauto dolce“ извео је програм средњовековних веселих песама посвећених Богородици, које су се певале на трговима и прославама тога доба. Ансамбл делује под уметничким руководством Љубомира Димитријевића, и негује традиционално свирање – како у домену богатог инструментаријума који користе, тако и у широком спектру различитих нумера, од инструменталних до вокално-инструменталних.


 

На четвртом концерту фестивала „Музика Класика Light”, наступио је Дечји хор Радио-телевизије Србије. Под уметничким вођством диригента Снежане Деспотовић, овај хорски ансамбл извео је популарне филмске нумере домаће и иностране кинематографије, као и познате песме деце света. Дечји хор РТС је најстарији дечји ансамбл у нашој земљи. Ове године прославља јубилеј – 65 година од оснивања. Пре Снежане Деспотовић, Хор је водио Златан Вауда, са којим је овај ансамбл стекао светску славу.
На завршници Фестивала, пете концертне вечери, настуо је „Леванте дуо“, који чине гитаристи Александра Лазаревић и Војислав Ивановић. Ови уметници су представили музику са новог компакт диска, коју је компоновао Војислав Ивановић. Музика представља разнородну звучну традицију – од медитеранских земаља, звука Кубе, Јужне Србије, Грчке, до медитативне, поетичне музике. Александра Лазаревић и Војислав Ивановић имају светску гитаристичку каријеру. Заједно наступају од 2008. године, на концертима на којима најчешће интрепретирају музику Војислава Ивановића.

АКТУЕЛНОСТИУ недељу 3. јуна, у дворишту породичне куће композитора Александра С. Вујића, окупили су чланови триа „Покрет“ као и неки од композитора који су овом ансамблу посветили своја дела. Повод за дружење био је успешан концерт у сали Коларчеве задужбине, који је Трио одржао 4. маја. Задовољни уметници, Мадлен Стокић Васиљевић, Милош Николић и Маја Михић, као и композитори Милана Стојадиновић Милић, Светлана Савић, Иван Бркљачић и домаћин Александар С. Вујић (Дејан Деспић и Слободан Атанацковић били су на годишњем одмору, а Татјана Милошевић и Југослав Бошњак професионално спречени да дођу), уз главну уредницу ревије „Музика Класика“, Александру Паладин, и директора Агенције „Музика Класика“, Предрага Митровића, провели су угодно поподне и вече, уз вечеру коју је припремио домаћин. Окупљање је покренуло многе инстересантне теме, а један од закључака био је и тај да дружења оваквог типа треба да постану традиционална.

   

Од 2-12. јула, у цркви Блажене Дјевице Марије се, у Београду, одржава Фестивал оргуља.У суботу 7. јула свечано ће бити отворен 7. Међународни чело фест. На отварању ће свирати Гавриел Липкинд са Београдским гудачким орекстром „Душан Сковран“. На програму су дела Лигетија, Шумана, Баха и Чајковског.У Нишу ће, 7. јула, свечано бити отворене 24. Интернационалне хорске весчаности, делом „И ант је овде“ Станка Реџића.


У уторак, 10. јула, усвечано ће бити отворен фестивал „Дани музике“, који се по 29. пут одржава у Херцег Новом. На отварању, које ће бити у Дворани Парк, наступиће Андреј Диев, пијаниста из Русије.„Новосадско музичко лето“ почиње 17. јула и траје до 24. августа. Неки од уметника/ансамбала које ће Новосађани слушати ове године јесу и Трио “Лиаисон” из Аустралије, Балканска камерна академија, дуо флауте и клавира из Португала, Војвођански омладински камерни оркестар, али и ансамбли „Белтанго“, „Тхе Мамбо Старс“ и новосадски вокални  састав “Фрајле”. На летњем циклусу програма наћи ће се и Квартет Тамаре Обровац, једне од најзначајнијих и најсвестранијих уметница на хрватској музичкој сцени која се прославила и широм света захваљујући специфичном и јединственом стилу који обухвата утицаје изворме истарске музике и дијалекта. Тамара Обровац наступиће у пратњи џез ансамбла под вођством пијанисте Матије Дедића. Амира Медуњанин још је једна уметница која је стекла велику популарност широм света користећи у музици елементе сопствене традиције и стварајући специфичан музички израз. У пратњи гитаристе Бошка Јовића, Амира Медуњанин, “босанска Били Холидеј”, како је новинари често називају, Новосађанима ће приреди вече севдалинки.„Мокрањчеви дани“ у Неготину биће свечано отворени 14. септембра, а прве фестивалске вечери биће одржано традиционално „Натпевавање хорова“.У сали Коларчеве задужбине, 15. септембра, биће одржан први концерт из циклуса „Великани музичке сцене“, на коме ће наступити пијанисткиња Мицуко Учида.Први концерт у новој сезони Београдска филхармонија одржаће 20. септембра. То је концерт из циклуса „Нове године“, а у питању је Јеврејска Нова година. Дириговаће Александар Рахбари, а као солисту слушаћемо мецосопрана Сању Анастасију. На програму су дела Бернштајна и Малера.МУЗИЧКИ СТЕТОСКОП

Музика уз прве откуцаје срца
    Музика је пре свега енергија. Разне вибрације звука делују на процесе у мозгу који регулишу когнитивне (сазнајне), емоционалне и телесне функције. Музикотерапија је још један начин да се успостави веза са бебом која је у мамином стомаку, јер помаже мајци да одблокира тензије - како физичке, тако и психичке природе, које су типичне у току трудноће, као и да елиминише анксиозност (узнемиреност) и страх од порођаја - што све заједно позитивно утиче на правилан развој фетуса.

Слух је прво чуло које се “буди” код фетуса. Први звуци које ће беба јасно чути су откуцаји срца њене мајке, а регистроваће их већ у 16. недељи трудноће. Од 20. недеље ће реаговати и на звуке који допиру ван мајчиног тела. Пријатна музика, конкретно, доноси добробит и мир беби још док се налази у мајчином стомаку. Експерти саветују да бебе слушају класичну музику, нарочито Моцарта, у месецима пре и непосредно после рођења, јер та музика највише одговара њиховом “ритму” у том добу. Избор музике затим мора да буде усклађен према сваком датом тренутку: за почетак и крај дана се препоручује мирнија музика, док нешто живљу музику треба пуштати током дана, како би беба осетила нове, другачије сензације. Опуштајућа музика којој се излаже беба тако што се на стомак мајке ставе слушалице, може у великој мери да смири интензивнију активност бебе почев од 20. недеље трудноће. Повећано лучење хормона кортизона у том периоду изазива поспаност мајке, насупрот већој активности бебе, због чега трудница може да се осећа још више изнурено  (уколико се за то не нађе одговарајући „антидот“, односно „противсредство“). Беба ће својим покретима „одговорити“ да ли јој се понуђена музика допада: умириће се ако јој прија, а честим ударцима изнутра - који личе на шутирање, показаће шта је иритира. Такође, певање труднице делује смирујуће на њену бебу.

Музикотерапија помаже будућој мајци у успостављању самосвесности у односу на сопствено тело и све промене које се догађају током трудноће. Музика јој помаже не само да успостави контакт са својом бебом, већ и са самом собом, пружајући јој прилику да у потпуности ужива у свом другом стању. Сва осећања и доживљаје које искуси мајка док слуша музику, преносиће на бебу коју чека. Ако та музика мајку учини срећном, и беба ће да се осећа срећном.

Музика сузбија стрес

Музиком се ефикасно сузбија стрес, који може негативно да утиче на ток трудноће, и који је главни узрочник многих компликација. Такође је установљено да се музикотерапијом смањује опасност од превременог порођаја, јер опуштајућа музика може да заустави превремене контракције, али исто тако и да спречи „кашњење“ бебе. Поред тога, музика олакшава порођај неким трудницама, подстиче процес дојења код мајки, а повољно утиче и на развој превремено рођене деце.

Формирање бебиног музичког укуса

Након што се беба роди, родитељи ће установити да - када јој певају или пуштају музику на коју је беба навикла док је била у стомаку, она моментално реагује на те мелодије. Наиме, новорођенче ће да се умири и пажљиво слуша, а та музика ће му давати осећај сигурности, јер га асоцира на период када је безбрижно расло у мамином стомаку. Бебе које су имале устаљени распоред слушања одређене музике током трудноће, лакше ће да прихвате дојење, спаваће боље и у дужим временским интервалима (односно, брзо ће да успоставе нормалан ритам дојења и спавања), а мање ће и да плачу.

Када напуне годину дана, бебе радије слушају мало живљу, веселију музику, док им до тог периода више прија мирнија, нешто тиша музика. У овом периоду је значајно да мајка детету пева песмице са симпатичним стиховима, које ће да изазивају радост код детета и жељу да те стихове изговори. Неретко, деца брже пропевају (на „ла-ла-ла“ и „ни-на-на“, а било је случајева да су деветомесечне бебе знале да звижде!), док им је много теже да проговоре, па је певање песмица добар метод да се дете подстакне на говор. Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2012
Mузика Класика